Tofu už pozná hádam každý. Prežilo v strave človeka už tisícročia a taktiež útoky, ktoré sa svojho času niesli internetom 🙂

Klasické je biele tofu, ktoré vieme pripraviť a dochutiť na mnoho spôsobov. Obsahuje menej nafukujúcich sacharidov ako strukoviny v prirodzenom stave. Čím je tvrdšie, tým ich obsahuje menej.

Tofu marínované je veľmi dobré mať stále v chladničke. Dá sa kedykoľvek použiť ako výborná alternatíva ľahko stráviteľnej bielkoviny na celozrnú bagetu, alebo do rizota, šalátu či cestovín. Je veľmi chutné aj bez varenia.

  

Tofu praženica – raňajky, ktoré si obľúbite!

  

Rozpis receptu na 2 porcie:

 

  • 1 biele tofu bez tekutiny
  • 1 jarná cibuľka posekaná najemno, len zelená časť, alebo pažítka
  • 1/4 čL mletej papriky
  • 1/2 čL kurkumy
  • soľ
  • olej (repkový alebo olivový)

Na tanieri vidličkou rozpučíme tofu. Cibuľku opečieme v panvici na oleji, pridáme mletú papriku a kurkumu. Pridáme tofu, jemne osolíme a opekáme ešte 5 minút. Podľa potreby podlejeme vodou. Podávať môžeme s lyžicou jogurtu na vrch.

  

Minestrone s tofu – výživná talianska polievka.

  

Rozpis receptu na 4 porcie:

 

  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 stonka zeleru
  • 1 balenie bieleho tofu
  • 1 konzerva lúpaných paradajok (ak mám, tak samozrejme použijem zo záhrady)
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 2 PL oleja
  • 1/2 šálky čerstvej bazalky
  • 4 šálky vody
  • soľ
  • čierne korenie

Do zohriateho oleja vo veľkom hrnci pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, na kúsky nakrájaný zeler a na kocky nakrájané tofu. Restujeme asi 3 minúty.

recepty z tofu

 

Pridáme nakrájané paradajky, asi minútu miešame a podlejeme vodou. Polievku mierne osolíme, okoreníme a pridáme nahrubo nasekanú bazalku. Varíme 10 minút. Potom pridáme nastrúhanú cuketu a varíme ďalších 10 minút.

  

Obľúbená tofu panvička.

  

Rozpis receptu na 2 porcie:

 

  • 1 marinované tofu bez tekutiny
  • 4 cibuľové pierka
  • 2 PL zázvoru
  • 2 PL oleja
  • 1 konzerva ananásu
  • 2 PL sójovej, bezlepkovej omáčky

 

Tofu nakrájame na štvorčeky. V panvici na oleji opekáme polovicu jarnej cibuľky so zázvorom, spolu s tofu, asi 3 minúty. Pridáme ananás, sójovú omáčku a za stáleho miešania opekáme ďalšie 3 minúty. Nakoniec zmes posypeme zvyškom jarnej cibuľky.

Ako prílohu môžeme podávať dlhozrnú ryžu natural.

Dobrú chuť ! 🙂