Aj vás už omrzela slovenská veľkonočná klasika? Skúste to inak.

Napríklad takým piknikom. V Taliansku a na Cypre je to typické, ale pri našom počasí bude asi bezpečnejšie zvoliť domáci variant. V Taliansku sa na veľkonočnom pikniku podáva jahňacie mäso, kysnutý koláč v tvare holubice a nesmú chýbať ani slané praclíky.

Vo Fínsku zase na Veľkú noc servírujú ovsenú kašu mämmi, ktorú pripravujú zo žitnej múky, žitného sladu a vody. Tradične sa je len s chlebom, ale podáva sa napríklad aj s vanilkovou zmrzlinou, či krémom s cukrom.

V Mexiku je tradičným veľkonočným jedlom capirotada, zvláštny zákusok ktorý je pripravený z vyschnutých rožkov, masla, mlieka, syra, paradajok, cibule a ďalších ingrediencií typických pre mexickú kuchyňu.

V Izraeli sa podáva tradičný baranček s nekvaseným chlebom a rôzne jedlá, ktorých hlavnou súčasťou sú orechy a ovocie. Pije sa presne určené množstvo červeného vína.

Hlavné symboly Veľkej noci vajcia a zajac sú všade rovnaké, bez ohľadu na to, či sa slávi pravoslávna Veľká noc (pascha), židovská (pesach), alebo kresťanská. Zajac preto, lebo bol odjakživa symbolickým obrazom životnej sily, zdravia a plodnosti a vajce znamená  po dlhej zime nový začiatok.

Pokiaľ máte chuť vyskúšať túto Veľkú noc niečo nové, ponúkame vám zopár netradičných receptov:

Trojuholníčky plnené tromi druhmi syra.

Potrebujeme:

150g syra feta

1 šálku tvrdého strúhaného syra

1 šálku strúhaného parmezánu

 1/2 šálky petržlenovej vňate

6 jarných cibuliek

1 vajce

3 strúčiky roztlačeného cesnaku

125 g lístkového cesta

Postup:

  • Rúru vyhrejeme na 200°C, plech vyložíme papierom na pečenie.
  • V miske zmiešame všetky druhy syra, nasekanú petržlenovú vňať, cibuľu nakrájanú na kolieska, vajce a cesnak. Podľa chuti osolíme.
  • Lístkové cesto rozvaľkáme na čo najtenší plát a rozkrájame na 24 štvorcov.
  • Plníme syrovou zmesou a vytvoríme trojuholníčky.
  • Pečieme asi 15 minút dozlatista. 

Podávame teplé ako prílohu k polievke, alebo ako samostatnú desiatu so šalátom.

Kura a zemiaky z jedného hrnca.

Potrebujeme:

60g masla

1 pór nakrájaný na kolieska

1 fenikel nakrájaný na tenké plátky

1 polievkovú lyžicu olivového oleja

1 kg kuracích pŕs, rozkrojených na štvrtiny

 2 roztlačené strúčiky cesnaku

 2 šálky kuracieho vývaru

 400 g scedených sterilizovaných paradajok

 1/4 šálky bieleho vína

 1/4 nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate

 2 polievkové lyžice čerstvého, nadrobno nasekaného tymiánu

 2 veľké zemiaky so šupkou, dobre umyté a nakrájané na tenké kolieska

Postup:

  • Rúru vyhrejeme na 160°C. Veľký kastról vymastíme maslom.
  • V hlbokej panvici pomaly roztopíme polovicu masla a opečieme na ňom pór a fenikel domäkka. Presunieme na tanier a dáme bokom.
  • V tej istej panvici rozohrejeme olej. Kura opekáme dozlatista cca 4-5 minút z každej strany. Pridáme cesnak a osolíme. Pridáme opečený pór a fenikel a zalejeme vývarom. Pridáme paradajky, víno a bylinky. Privedieme do varu.
  • Naberačkou opatrne prelejeme do pripraveného kastróla a poukladáme aj plátky zemiakov. Zakryté pečieme 30 minút.
  • Po tridsiatich minútach odkryjeme, zemiaky potrieme zvyšným maslom a pečieme nezakryté ďalších 30 minút.

Tip: Použiť môžeme aj iné kuracie mäso, ktoré máme doma.

Čokoládové žemle.

Potrebujeme:

300 ml mlieka

30 g čerstvých kvasníc

4 šálky hladkej múky

1 kávova lyžica mletej škorice

 90 g masla, nakrájaného na kocky

 1 šálku čokoládových guliek

 1/2 šálky hrozienok

 3/4 šálky práškového cukru

 1 vajce

 150 g tmavej rozohriatej čokolády

Na glazé potrebujeme:

1/2 šálky vody

 3/4 šálky práškového cukru

1 kávová lyžička medovníkového korenia

Postup:

  • V mlieku vykvasíme kvasnice. Do misy preosejeme múku so škoricou, pridáme maslo a vytvoríme mrvenicu. Pridáme čokoládové guľky, hrozienka a cukor.
  • Do kvásku pridáme vajce a vyšľaháme. Prelejeme do misy so sypkou zmesou a vypracujeme pružné a hladké cesto. Necháme cesto zdvojnásobiť svoj objem.
  • Rúru zohrejeme na 200°C a pekáčik vymastíme maslom.
  • Cesto rozdelíme na 16 rovnakých kúskov a vytvoríme bochníčky. Naskladáme do pekáčika  a necháme 40 minút kysnúť.
  • Pečieme 15 minút na 220°C, potom  zmiernime na 180°C a pečieme ešte 5-10 minút.

Glazé: Zmiešame suroviny na glazé a privedieme do varu. Hneď ako sa cukor rozpustí zmiernime plameň a povaríme ešte 1 minútu. Pierkom potrieme bochníky. Rozohriatu čokoládu dáme do zdobiaceho vrecka, odstrihneme rožtek a bochníčky ozdobíme. Podávame s maslom.

Na ozdobu môžeme použiť aj hotovú polevu vo vrecku.

Skúste to tento rok inak. Inšpirujte sa zahraničím a prekvapte svojich blízkych nevšednou veľkonočnou špecialitou.