Aj vás už omrzela slovenská veľkonočná klasika? Skúste to inak.
Napríklad takým piknikom. V Taliansku a na Cypre je to typické, ale pri našom počasí bude asi bezpečnejšie zvoliť domáci variant. V Taliansku sa na veľkonočnom pikniku podáva jahňacie mäso, kysnutý koláč v tvare holubice a nesmú chýbať ani slané praclíky.
Vo Fínsku zase na Veľkú noc servírujú ovsenú kašu mämmi, ktorú pripravujú zo žitnej múky, žitného sladu a vody. Tradične sa je len s chlebom, ale podáva sa napríklad aj s vanilkovou zmrzlinou, či krémom s cukrom.
V Mexiku je tradičným veľkonočným jedlom capirotada, zvláštny zákusok ktorý je pripravený z vyschnutých rožkov, masla, mlieka, syra, paradajok, cibule a ďalších ingrediencií typických pre mexickú kuchyňu.
V Izraeli sa podáva tradičný baranček s nekvaseným chlebom a rôzne jedlá, ktorých hlavnou súčasťou sú orechy a ovocie. Pije sa presne určené množstvo červeného vína.
Hlavné symboly Veľkej noci vajcia a zajac sú všade rovnaké, bez ohľadu na to, či sa slávi pravoslávna Veľká noc (pascha), židovská (pesach), alebo kresťanská. Zajac preto, lebo bol odjakživa symbolickým obrazom životnej sily, zdravia a plodnosti a vajce znamená po dlhej zime nový začiatok.
Pokiaľ máte chuť vyskúšať túto Veľkú noc niečo nové, ponúkame vám zopár netradičných receptov:
Trojuholníčky plnené tromi druhmi syra.
Potrebujeme:
150g syra feta
1 šálku tvrdého strúhaného syra
1 šálku strúhaného parmezánu
1/2 šálky petržlenovej vňate
6 jarných cibuliek
1 vajce
3 strúčiky roztlačeného cesnaku
125 g lístkového cesta
Postup:
- Rúru vyhrejeme na 200°C, plech vyložíme papierom na pečenie.
- V miske zmiešame všetky druhy syra, nasekanú petržlenovú vňať, cibuľu nakrájanú na kolieska, vajce a cesnak. Podľa chuti osolíme.
- Lístkové cesto rozvaľkáme na čo najtenší plát a rozkrájame na 24 štvorcov.
- Plníme syrovou zmesou a vytvoríme trojuholníčky.
- Pečieme asi 15 minút dozlatista.
Podávame teplé ako prílohu k polievke, alebo ako samostatnú desiatu so šalátom.
Kura a zemiaky z jedného hrnca.
Potrebujeme:
60g masla
1 pór nakrájaný na kolieska
1 fenikel nakrájaný na tenké plátky
1 polievkovú lyžicu olivového oleja
1 kg kuracích pŕs, rozkrojených na štvrtiny
2 roztlačené strúčiky cesnaku
2 šálky kuracieho vývaru
400 g scedených sterilizovaných paradajok
1/4 šálky bieleho vína
1/4 nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate
2 polievkové lyžice čerstvého, nadrobno nasekaného tymiánu
2 veľké zemiaky so šupkou, dobre umyté a nakrájané na tenké kolieska
Postup:
- Rúru vyhrejeme na 160°C. Veľký kastról vymastíme maslom.
- V hlbokej panvici pomaly roztopíme polovicu masla a opečieme na ňom pór a fenikel domäkka. Presunieme na tanier a dáme bokom.
- V tej istej panvici rozohrejeme olej. Kura opekáme dozlatista cca 4-5 minút z každej strany. Pridáme cesnak a osolíme. Pridáme opečený pór a fenikel a zalejeme vývarom. Pridáme paradajky, víno a bylinky. Privedieme do varu.
- Naberačkou opatrne prelejeme do pripraveného kastróla a poukladáme aj plátky zemiakov. Zakryté pečieme 30 minút.
- Po tridsiatich minútach odkryjeme, zemiaky potrieme zvyšným maslom a pečieme nezakryté ďalších 30 minút.
Tip: Použiť môžeme aj iné kuracie mäso, ktoré máme doma.
Čokoládové žemle.
Potrebujeme:
300 ml mlieka
30 g čerstvých kvasníc
4 šálky hladkej múky
1 kávova lyžica mletej škorice
90 g masla, nakrájaného na kocky
1 šálku čokoládových guliek
1/2 šálky hrozienok
3/4 šálky práškového cukru
1 vajce
150 g tmavej rozohriatej čokolády
Na glazé potrebujeme:
1/2 šálky vody
3/4 šálky práškového cukru
1 kávová lyžička medovníkového korenia
Postup:
- V mlieku vykvasíme kvasnice. Do misy preosejeme múku so škoricou, pridáme maslo a vytvoríme mrvenicu. Pridáme čokoládové guľky, hrozienka a cukor.
- Do kvásku pridáme vajce a vyšľaháme. Prelejeme do misy so sypkou zmesou a vypracujeme pružné a hladké cesto. Necháme cesto zdvojnásobiť svoj objem.
- Rúru zohrejeme na 200°C a pekáčik vymastíme maslom.
- Cesto rozdelíme na 16 rovnakých kúskov a vytvoríme bochníčky. Naskladáme do pekáčika a necháme 40 minút kysnúť.
- Pečieme 15 minút na 220°C, potom zmiernime na 180°C a pečieme ešte 5-10 minút.
Glazé: Zmiešame suroviny na glazé a privedieme do varu. Hneď ako sa cukor rozpustí zmiernime plameň a povaríme ešte 1 minútu. Pierkom potrieme bochníky. Rozohriatu čokoládu dáme do zdobiaceho vrecka, odstrihneme rožtek a bochníčky ozdobíme. Podávame s maslom.
Na ozdobu môžeme použiť aj hotovú polevu vo vrecku.
Skúste to tento rok inak. Inšpirujte sa zahraničím a prekvapte svojich blízkych nevšednou veľkonočnou špecialitou.